Hur blir livet utan nyheter?

Tänk dig en tillvaro där du inte ser nyheter på TV, inte klickar in på en nyhetssajt och inte hör några nyheter på radio. Du skulle alltså inte höra något om den senaste sjukdomen som sprids som en löpeld bland folk du aldrig träffat eller krig som förstör livet för män, kvinnor och barn.

Så själviskt kanske du utropar. Det är klart att du ska läsa om allt lidande i världen så att du kan tycka synd om andra och vara tacksam. Men är det verkligen så?

Kan det vara så att vi blir lyckligare om vi inte ägnar så mycket tid år världens hemskheter?

Det finns faktiskt folk som aktivt undviker nyheter och nyhetskanaler för att aktivt fokusera på sina egna liv. Tiden de inte lägger på att surfa omkring bland världens katastrofer kan gå till att:

  • Se andra i ögonen och säga tack
  • Verkligen umgås med vänner och familj utan mobil i handen
  • Hjälpa barn och vuxna som finns nära
  • Le mot medmänniskor
  • Lära sig mer om intressanta ämnen

Det går faktiskt att aktivt välja den information du tar in. Det måste inte vara det som nyhetssajter presenterar. Om du ägnar din tid åt att göra bra saker, tacka medmänniskor och lära dig mer om hur du kan skapa en bättre värld så är ju frågan om det ändå inte är mindre själviskt än att sitta och sucka och bli ledsen av hemska nyheter.

Är nyheter fakta eller tolkningar?

En annan sak att tänka på är om nyheter är fakta eller tolkningar. Om du läser en nyhet och börjar sortera lite så inser du ganska snabbt att det mesta är tolkningar. Det är väldigt svårt att avgöra vad som verkligen stämmer.

Ett inlägg om Ryssland kanske har landet Ryssland som enda egentliga fakta. Att det har hänt något förstår du men det mesta av nyhetsinlägget är adjektiv och åsikter. Därmed inte sagt att du inte håller med. Det kan du ju göra.

En mening som 10 kor massakrerades i Norrland består egentligen bara av 2 fakta, 10 kor och Norrland. Massakrerades är ett adjektiv och en tolkning.

Om nyheten rimmar väl med dina åsikter så kanske du rentav ser allting i den som fakta. Det här kan vara något att tänka på…

Återigen, hur hade ditt liv blivit utan nyheter? Det kan vara något att fundera lite på!