Världens gladaste man delar med sig av sin hemlighet

Vem är världens gladaste man? Det sägs att det är Matthieu Ricard. Han utnämndes till världens gladaste efter att ha deltagit i en hjärnstudie som pågick i 12 års tid. När Matthieu fick frågan om hur han är så lyckligt så svarade han att det bara tar 15 minuter per dag. Han pratade alltså inte om lyckliga ögonblick eller träning men däremot om meditation.

Hur kom de fram till att han var så lycklig?

Nu kan ju lycka tyckas vara svårt att mäta. Vi ser en massa glada människor omkring oss men hur vet vi att de verkligen är så glada? I studien så kollade man detta med 256 sensorer som mätte Ricard då han mediterade.

Ricard är en mästare på meditation och kan meditera hela dagar utan att bli uttråkad. Han säger att han är en glad människa men att det där med att få titeln som världens gladaste är överdrivet.

Meditation och mer

Utöver att meditera 15 minuter per dag så ger Ricard tipset att ge. Han menar att det skapar stress att hela tiden tänka på sig själv. Istället kan du fokusera på andra och vad du kan ge. Det här är förstås också något som får andra att gilla dig och det är klart att det kan leva till ett trevligare och gladare liv.