Vi har firat födelsedagar sedan antiken

Trodde du att födelsedagsfirande är ett modernt påfund? Då hade du fel! Vi har firat födelsedagar sedan antiken. Fast det har gått i vågor. När Sverige var katolskt så firade man inte födelsedagar för att det sågs som något fornkristet. Dessutom så var det ju en gång i tiden så att folk som regel inte var så medvetna om datum.

Man visste helt enkelt inte vilken dag det var man hade fötts och då blev det ju lite svårt att fira den. Idag är vi dock fullt medvetna om födelsedatum och det är inte sällan så att vi drar till med stora kalas. Så stora att vi förväntar oss tackkort efteråt!

Hur viktig är födelsedagen?

Det är inte så att födelsedagen är så viktig att dess firande ingår i våra lyckligaste stunder i livet. Fast den som föder barnet kommer aldrig att glömma det och här är det faktiskt så att födseln är bland det viktigaste som sker i våra liv. Därmed vore det kanske rimligare att föräldrar firar sina barns födelsedagar hellre än sina egna.

En del älskar att fira födelsedag och ser alltid till att det blir tårta och ballonger. Andra blir sura om någon försöker gratta. Fast vi kan ju se av den laddade reaktionen att födelsedagen därmed har betydelse. Man blir ju inte sur över något som man verkligen inte bryr sig om.